vorige dag home volgende dag

11. Verslag van Woensdag 05-10-2005 (Luxor: Bezoek aan Dendera).

Na het belachelijk uitgebreidde, maar zeer lekkere, ontbijt zullen wij per konvooi een bezoek aan Dendera, de liefdestempel, brengen. Dus vroeg je bed uit, want het konvooi wacht niet. Ook hier is weer sprake van een tempelcomplex. Er staan meerdere tempels uit verschillende Egyptische tijdperken (tot zelfs de Griekse en Romeinse overheersing). Ook is er door de Koptische kerk nog een tempel in herbruik genomen. Deze tempel is ook weer zeer speciaal. Mehawed weet veel te vertellen over de oudste tempel van het complex en Sayid vult hem aan in kennis. Zo krijgen wij een mooie rondleiding. Wij doen, na de rondleiding, een speciale oefening in een heldere zijtempel, waarbij Frank iedereen op de juiste plaats zet. In stilte vertrekken wij daarna naar het heilige-der-heilige, de binnenste tempelzaal. Daar sluiten wij af met een ouhm, er is een fantastische akoustiek, en kan iedereen zijn weg vinden om bijzondere plekjes in de tempel te zoeken. Ik beland nog met Elly in een klein bovenkamertje en in de, laatste, opengestelde crypte. Elly en ik zingen afzonderlijk nog iets in de binnenste tempel (met de goede akoustiek in herinnering).

We moeten op tijd weer bij de bus zijn want het konvooi wacht niet en dan moeten wij tot vier uur wachten. Dat gaat allemaal goed en wij trekken weer terug naar Luxor, alwaar wij het konvooi verlaten om een parfumfabriek te bezoeken. Ook dit is weer een winkel natuurlijk, maar ze hebben wel lekkere geurtjes. De lunch is in het "seven stars restaurant", compleet met vlammenshow (of was dat de frietpan?).

Daarna vrij tot zes uur. Al vanaf de eerste reis wilde Ineke en Frank iets terugdoen voor Egypte. Mehawed heeft hun toen aangeraden iets te doen met het Koptisch jongensweeshuis en dat is inmiddels een traditie geworden. Het bezoek is facultatief. Er bestaan drie soorten weeshuizen: moslim, rooms-katholiek en koptisch en daarbij ontvangen uitsluitend de moslim-weeshuizen staatssubsidies. De rooms-katholieke worden natuurlijk gesteund door het Vaticaan en dus blijft er voor de kopten de goedgevigheid van de mensen over. Iedere reis is er zichtbaar dat er met het gegeven geld een verbetering is aangebracht. Een vertegenwoordiger van het bestuur beantwoort vragen en legt zaken uit over de plannen voor het komende jaar. Op een dakterras naast ons hotel sluiten we de avond af.

Persoonlijke ervaringen:

Dendera, tempel der liefde, van binnenuit zing ik wat uit "La Forza del Destino", zo maar. Dat voelt erg goed aan. Bij het zingen zie ik Elly en dat zegt alles eigenlijk.
's Avonds in het weeshuis ziet het er goed uit. De jongens zijn blij, goed gevoed en gekleed, leren lezen, schrijven en rekenen, en mogen blijven tot ze een baan hebben (waarbij ze hulp krijgen bij het zoeken naar een). Ik heb het gevoel dat onze giften daar goed op zijn plek zijn. Ik ga echter ook rekenen (dat doe ik nu eenmaal) en realiseer mij dat 25 jongens nog niet het topje van de ijsberg zijn. Aangedaan loop ik daarna richting restaurant, denkend aan gisteravond, die vrouw bedelend op de hoek van de straat met dat naakte babytje in haar arm.
Herman

Dag lieve vrienden en vriendinnen,
Voor mij, als waarschijnlijk voor iedereen, is het een zeer bijzondere reis geworden... Probeer het in een notedop over te brengen... en het zal nooit zo mooi klinken als de manier dat ik het beleefd heb... maar daar gaan we...

Het begon met een diepliggend verdriet in de koningskamer, daarna een healing van de mooie kristalberg... die mij een verschrikkelijke hoofdpijn bezorgde!!! Dank aan Hans, Ria, Sandra en Nel die mij met hun warme handen probeerde van deze kwelling te verlossen. Uiteindelijk, na twee dagen, was mijn reddende engel Ineke. Zij kon me vertellen wat de blokkade in mijn hoofd inhield en ze heeft die dan doen oplossen..., waarvoor dank, Ineke!!! Het kwam uit een verdriet dat ik al veeeeele jaren met me meedroeg sinds een leven in Egypte, waarin ik toen heel veel wist van kristallen en er healings mee gaf!!!... en een blokkade van mijn 6de en 7de chakra na een mislukte inwijding in de Luxor-tempel... Daardoor sloeg me de angst om het hart bij de meditatie 's ochtends voor we naar de tempel gingen, ik durfde de tempel niet in!!! (Later is me dus duidelijk geworden waarom...) maar gelukkig waren er de sterke armen van Frank om even in te huilen en de woorden van hem en Ineke om me aan te moedigen om door die angst te gaan, en mooi dat het is geworden.... ongelooflijk!! Wat er juist gebeurd is kan ik niet omschrijven... maar geloof me... het was prachtig!!!

De volgende dag gingen we naar Dendera en daar kwam ik écht thuis... De puzzel viel ineen... Al die vraagtekens en moeilijkheden die ik de voorbije jaren tegenkwam kregen zin en betekenis... Het is een schitterend mooi beeld, al weet ik op het moment nog niet zo goed wat ik er mee aan moet en besef ik dat, ook al valt mijn puzzel in elkaar, het leven blijft hetzelfde zoals het is en moet ik ook dit loslaten... hoe moeilijk het ook is. Maar één ding is zeker...ik ben blij dat ik van al die vraagtekens verlost ben!!!

Het leuke is dat ik nu besef dat de schilderijtjes die ik maakte tijdens mijn zoektocht van 5 jaar codes zijn van de Dendera-tempel... Ik heb hier een zon (Ra) omgeven met bloemen hangen, en koe (Hathor) die ook in de bloemetjes zit, een schilderij met muzikanten en ééntje met een dansend stel... (Hathor was de godin van dans en muziek). Een maand voor onze reis begon vond ik een boek in de bib over de geheimen van Toethanchamon en daarin viel mijn oog op een tekening van de godin Noet... Ik vond het prachtig en had al plannen om dit te schilderen... En weten jullie waar ik dat schilderij terugvond??... op het plafond van de kleine tempel van liefde boven in de Dendera-tempel...Wie weet wat ik daar allemaal uitgespookt heb??!!!

Het schilderij is in wording...
Als ik ooit een boek schrijf over mijn zoektocht dan wordt de titel ... De Dendera-code...
Het ga jullie goed, Veel liefs, Ann

43 Foto's:

Dendera
Parfumfabriek of glasblazerij?
Seven stars restaurant
Bezoek aan het weeshuis
Dagafsluiting
vorige dag home volgende dag

Diemen, 11 oktober 2005, Herman (last change: 08-01-2006)
Mederezigers die foto's of teksten willen toevoegen, kunnen ze mailen naar isabereis@handig4u.nl.


Voor meer informatie over : http://isabe.tiscaliweb.nl/